+00 40 334 101 191 secretariat@inov-expert.com

Noutati Startup Nation 2024

Noutati Startup Nation 2024

UPDATE 23.04.2024

Se schimba fundamental programul START-UP NATION, conform OUG lansata în dezbatere publica în data de 23 aprilie 2024 de catre Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului

Finanţarea programului se va realiza nu din fonduri guvernamentale cum au fost editiile anterioare ci se va finanţa din Programul Operational Educatie si Ocupare 2021-2027.

Ce implică aceasta: vor fi etape mai lungi pană la obţinerea de finanţare, se va aştepta scrierea proiectului de către Minister (si semnarea contractului de finanţare) si abia apoi Ministerul va putea trece la lansarea înscrierilor de aplicanţi. Vezi aici câteva opinii despre noul program propus de Minister.

Conform documentului supus consultării publice, noul STARTUP NATION ediţia 2024 (mă îndoiesc acum că va fi vorba de 2024…..date fiind termenele foarte mari pe care le implică scrierea proiectelor cu finanţare din fonduri UE) se va adresa:

  • tinerilor cu varsta pana in 30 ani
  • tinerilor cu varsta cuprinsa intre 30-35 ani
  • persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, șomeri (inclusiv șomeri de lungă durată), persoane inactive și persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii

Astfel, se propune defalcarea programului în 2 Piloni de finantare:

Pilonul I Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor

Acest pilon va avea un buget total de 295.750.000,00 euro și este adresat tinerilor cu vârsta între 18 ani și până în 30 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii în program, inclusiv persoane reîntoarse în țară din străinătate.

În cadrul acestei componente se va avea în vedere:

  • organizarea de cursuri de formare profesională în domeniul ”antreprenoriat” pentru 25.000 pers din grupul tintă (tineri cu varsta pana in 30 ani). Mai exact, conform procedurii, persoanele se inscriu la cursuri organizate de furnizori de formare profesională si apoi li se decontează costul cursului la care se adauga o subventie de 5 lei/ora de curs
  • finantarea a 5.250 de întreprinderi care vor fi inființate de cei care au participat la cursurile organizate in Program. Sprijinul financiar va fi de maximum 250.000 lei/afacere, cu o contribuție proprie de 10%.

 

Pilonul II Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țintă

Acest pilon va avea un buget total de 150.435.295,00 euro și este adresat tinerilor cu vârsta între 30 ani și până în 35 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii în program, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, șomerilor (inclusiv șomeri de lungă durată), persoanelor inactive și persoanelor din grupurile dezavantajate pe piața muncii, care au domiciliul în regiunile mai puțin dezvoltate.

În cadrul acestei componente se va avea în vedere:

  • asigurarea accesului la cursuri de formare în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale pentru un număr estimat de 4.600 de persoane,
  • finanțarea a 2.500 de întreprinderi înființate de persoanele care au fost la cursuri. Sprijinul financiar va fi de maximum 250.000 lei/afacere, cu o contribuție proprie de 10%.

Documentul publicat in consultare nu face referire la nici un criteriu pe baza cărora vor fi finantate afacerile nou create. Singura obligatie precizată fiind la acest moment este că este obligatorie crearea a min. 2 locuri de muncă de catre firmele care vor obține finanțare, locuri de muncă ce trebuie menținute min. 24 luni.

Proiectul aflat in consultare publica este disponibil aici: https://economie.gov.ro/proiect-de-ordonanta-de-urgenta-a-guvernului-privind-aprobarea-si-implementarea-programului-pentru-stimularea-intreprinderilor-mici-si-mijlocii-start-up-nation-romania-editia-2024/

Recomandare:

in situatia in care aveti propuneri de modificare, observatii referitoare la acest proiect, nu ezitati să le transmiteti direct către Minister aici: https://economie.gov.ro/formular-pentru-colectarea-de-propuneri-opinii-recomandari/

 

 

19 martie 2024.

Programul de finantare a IMMurilor din Romania STARTUP NATION urmeaza sa se lanseze  în trimestrul al doilea al anului 2024, conform informatiilor publicate de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), ca administrator de grant, în timp ce Ministerul Investițiilor și Proioectelor Europene (MIPE) va aduce finanțarea de la Uniunea Europeană.

„400 milioane de euro disponibile pentru IMM-uri pe o nouă linie de finanțare. O nouă etapă Start Up Nation (2024) începând cu al doilea trimestru al acestui an!!! În urma negocierilor purtate cu Comisia Europeană am obtinut acordul finanțării din bani europeni a programului Start Up Nation-editia 2024, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului” – a anunțat, sâmbătă, pe Facebook, ministrul Câciu.

„Undeva la jumătatea lunii mai” urmează să se lanseze înscrierile la finanțarea Startup Nation, potrivit ministrului Economiei, Ștefan Radu Oprea.

„Anul acesta foarte repede se va putea aplica în Programul Start Up Nation, ediţia a patra, cu fonduri europene. Vor putea depune undeva la jumătatea lunii mai, ca să dăm şi termen”, a spus Oprea, la Digi24, citat de News.ro.

 

#StartUpNation – editia a treia

Prin intermediul programului Start-up Nation România, antreprenorii pot beneficia de granturi pentru firmele nou înființate, în condițiile prevăzute în procedura de implementare. Cererile au fost finanțate în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, în următoarele condiții:

  • Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul programului: Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 100.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului;
  • Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul programului: Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului.

La ultimele editii STARTUP NATION au fost eligibile următoarele cheltuieli:

  • Achizitie Echipamente tehnologice;
  • Achizitia de sisteme, instalatii si echipamente specifice in scopul obtinerii unei economii de energiesisteme care utilizeaza surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activitatilor pentru care a solicitat finantare;
  • Achizitionarea de spatii de lucru, spatii de productie si spatii pentru prestari servicii si comert;
  • Mijloace de transport: autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, UTV-uri, ATV-uri, rulote cu sau fara motor, elevatoare, incarcatoare, remorci si semiremorci, platforme, izoterme si frigorifice, doc plutitor, salupe maritime pentru calatori, ambarcatiuni de agrement, aparate de zbor, autoutilitare si autovehicule cu destinatie specialacu exceptia tuturor vehiculelor simbol G;
  • Achizitionarea de mobilier, aparatura birotica si sisteme de protectie a valorilor umane si materiale;
  • Plata chirii, salarii si utilitati;
  • Echipamente IT si tehnica de calcul tip PC, format din: unitate centrala, server, monitor, imprimanta /copiator /multifunctionala, inclusiv sisteme portabile, licente necesare desfasurarii activitatii, telefoane smart, tablete.
  • Cursuri de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale desfasurate in Romania sau in alta tara membra a Uniunii Europene;
  • Taxa pe valoarea adaugata (TVA) este eligibila pentru firmele neplatitoare de TVA. In situatia in care firma aplicanta (solicitantul) devine platitoare de TVA sau este platitoare la momentul depunerii proiectului, atunci aceasta va suporta TVA-ul din surse proprii, prin proiect putandu-se achita doar valoarea neta din facturile emise de furnizori.
  • Consultanta pentru intocmirea documentatiei in vederea obtinerii finantarii in cadrul programului;
  • Doua placute informative obligatorii in valoare de minim 10 lei si  maxim 500 de lei.

Mai multe detalii despre ultima editie Startup Nation sunt disponibile aici

In perioada următoare vor fi disponibile informatii despre procedura de aplicare la acest program de finantare, prin urmare, va sfatuim sa ne urmariti site-ul si retele sociale pentru noutati.

In situatia in care doriti sa obtineti finantare, va recomandam sa APELATI CAT MAI REPEDE LA UN CONSULTANT SPECIALIZAT, PENTRU A NU RATA TERMENUL DE DEPUNERE FOARTE STRANS SI PENTRU A FI SIGURI CA AVETI SANSE REALE PENTRU OBTINEREA FINANTARII!

Serviciile noastre: 

Etapa  I:   Constituirea dosarului de finantare

  • verificarea eligibilitatii firmei si simularea unui calcul privind punctajul pe care il puteti obtine
  • Intocmirea cererii de finantare;
  • Intocmirea dosarului de participare;
  • Depunerea proiectului pe platforma online dedicata acestui program de finantare.
  • Intocmirea raspunsurilor la solicitarile de clarificari transmise de reprezentantii Autoritatii Contractante.
  • asistenta pentru semnarea contractului de finantare (inclusiv inregistrarea in platforma online a proiectului a tuturor documentelor solicitate pentru semnarea contractului de finantare)

Tarif: 10.000 lei, platit in 3 transe:

  • transa 1: 3.500 lei avans (la semnarea contractului de consultanta),

  • transa 2: 1.500 lei la depunerea proiectului,

  • Transa 3: 5.000 lei la in termen de 5 zile de la castigarea proiectului (afisarea listei de castigatori pe site-ul Ministerului).

Nota:in situatia in care proiectul nu este declarat castigator, nu se plateste transa 3.

 

Etapa II: Implementarea proiectului / demersuri pentru perioada de durabilitate

  • Informare client cu privire la obligatiile ce decurg din contractul de finantare
  • Stabilire grafic al activitatilor pe perioada de implementare / monitorizare
  • asistenta pentru realizarea indicatorilor asumati
  • Centralizarea datelor obtinute de la Client si organizarea documentelor justificative in vederea depunerii cererii de rambursare;
  • Verificarea incadrarii activitatilor in graficul de timp propus,
  • Verificarea indeplinirii indicatorilor asumati prin contractul de finantare;
  • Depunerea cererii de rambursare
  • Asistarea Clientului in intocmirea eventualelor raspunsuri la solicitarile de clarificari venite din partea Autoritatii Contractante;
  • Asistenta Post-Contractare pentru un interval de 3 ani.

Tarif: 4.000 lei

 

In situatia in care programul Startup Nation prezinta interes pentru dvs, ne puteti contacta telefonic la numarul 0742.504.708, email inovexpertbacau@gmail.com, consultanta.proiecte.firme@gmail.com

 

Designed & Developed by ThemeXpert