+00 40 334 101 191 secretariat@inov-expert.com

Cateva pareri despre noul Startup Nation editia 2024 propus de Minister

In data de 23 aprilie 2024, Ministerul Economiei, Turismului si Mediului de Afaceri a publicat in dezbatere publica un proiect de Ordonanta de urgenta privind aprobarea si implementarea Programului pentru stimularea intreprinderilor mici si mijlocii Startup Nation Romania editia 2024

De data aceasta, se pare ca se doreste finantare din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educatie si Ocupare 2021-2027

La o prima citire a documentului, voi structura opinia mea de consultant fonduri europene de peste 10 ani in 2 capitole:

  1. cu referire la finantarea noului Startup Nation
  2. cu privire la modificarile structurale a unui program consacrat pe care il cunosc si asteapta multi antreprenori la inceput de drum

O scurta nota: acest Program Startup Nation a fost lansat ”cu sule si trambite” inca din 2017, cu perioade de implementare propuse de 4 ani. Dar, in realitate, nu s-a respectat niciodata de la an la an, nici perioada de implementare (adica nu au fost lansate anual editiii de finantare asa cum prevedea Legea), nici conditiile de eligibilitate, nici criteriile initiale de finanțare…mai nimic, ca sa nu mai vorbim de decontarea sumelor cheltuite. Din acest motiv, desi este un program cunoscut in mediul de business al tinerilor antreprenori, el nu prezinta mare incredere. Spre ex: Lansat initial in 2017, pentru perioada 2017-2021, cu lansări anuale, urmatoarea editie a fost in 2019 și…atat. Deci, in loc de 5 editii, au fost doar 2, si acelea cu multe schimbari si dificultati.

Urmatoarea planificare a fost 2022-2027, in care se propunea finantarea a 55.000 de firme infiintate incepand cu 01 ianuarie 2020. A fost lansata editia din 2022 – beneficiari aprox 2.200 de firme si apoi…nimic. 2023 a trecut fara sa se lanseze nici o editie.

Si iata ca vine 2024 si ni se ofera un alt Startup Nation, fundamental distinct de cel propus in 2022.

Principala modificare este ca NU SE MAI ADRESEAZA FIRMELOR INFIINTATE DUPA 01 IANUARIE 2020.

Acest program pare ca se adreseaza persoanelor fizice si nicidecum firmelor. Deci, toate firmele care au asteptat cu nerabdare o noua editie Startup Nation, pentru a face investitii, vedem acum ca nu mai au nici o sansa.

Intrebarea legitima pe care mi-o adresez este: Oare mai ai vreo sansa sa-ti planifici ceva in Romania? Finantare, nu, fiscalitate, nu, conditii de piata, nu…atunci la ce bun sa te lansezi in antreprenoriat??? Toate rapoartele si analizele europene clasifica Romania la COADA CLASAMENTULUI PRIVIND ANTREPRENORIATUL si asta nu pentru ca nu ar exista voința de a lansa o afacere insa pentru ca NU EXISTA CONDITIILE NECEARE DEZVOLTARII AFACERII.

Revenind, deci, daca esti o persoana care ai depasit varsta de 35 ani, gata, ai pierdut sansa de a obtine o finantare la debutul afacerii, asta desi toate studiile spun ca in Romania 35% din firmele aflate in stadiu incipient sunt conduse de persoane cu varsta intre 35-44 ani.

(Sursa: https://gemconsortium.org/file/open?fileId=51347)

Ni se ofera justificare: criza COVID, efectele resimtite de mediul de afaceri si faptul ca tinerii trebuie incurajati si formati pentru a se lansa in antreprenoriat. Motive serioase si justificate dar, din punctul meu de vedere fara nici o legatura cu acest program.

Si, dati-mi voie sa explic:

  1. criza COVID au resimtit-o firmele in activitate la acea perioada, respectiv 2019-2020. Statisticile au arata ca in 2020 numarul radierilor de firme a crescut si cu peste 73% fata de luni din anii precedenti, ca peste 20% din antreprenori au inchis temporar activitatea, si peste 25% din firme si-au suspendat oficial activitatea. Iar cele mai afectate au fost, evident, IMMurile, in special microintreprinderile (firmele cu mai putin de 9 angajati). Firmele care functionau la acea vreme si care si/au mentinut activitatea, acum au 4-5 ani de activitate, si, cel mai probabil ca au mare nevoie de finantare – si care acum sunt excluse din Programul StartupNation.
  2. firmele inființate de tineri pana in 30 ani , pe langa avantajele legate de apetitul fata de risc al tinerilor, capacitatea de a inova rapid, competentele digitale la un nivel avansat si multe alte asemenea oportunitati, au insa cateva lipsuri pe care un curs de antreprenoriat de 40-60-180 ore nu le va rezolva.
  3. din celelalte editii ale unor programe similare de incurajare a antreprenoriatului in randul tinerilor (Startup Plus, Innotech Student, Startup Plus Diaspora s.a), desi nu stiu daca exista studii oficiale in acest sens, am vazut ca, peste 50 % din firmele infiintate in conditiile acelor programe, s-au inchis la maxim 3 ani de la momentul in care au primit finantare. Si atunci, cine pierde? Tinerii care s-au confruntat cu un esec, statutul care a pierdut venituri, comunitatile care au pierdut antreprenori si, per ansamblu, noi cei care au contribuit la investitia in firmele create prin fonduri europene.

Ca o concluzie: da, tinerii trebuie incurajati si ajutati pentru a porni pe calea antreprenoriatului – pentru ca ei sunt viitorul, dar, nu este suficienta participarea la un curs si apoi finantarea unui business pentru tineri….sunt multe care trebuie facute de catre stat, de la politici economice, fiscale, infrastructura, reducere birocratie…

Revenind, Ministerul propune acum sa ”rupa” din Programul Operational aproape 0,5 mld Euro si sa-i distribuie pe cursuri si grant-uri pentru infiintarea de firme de catre: tineri, persoane fara loc de munca, someri, persoane vulnerabile care, ar trebui sa aiba si propria cofinantare (de aprox 5000 euro) pe care sa-i investeasca intr-un business, fara sa aiba nici un fel de experienta, nici expertiza in antreprenoriat. Oare e o decizie buna? Oare va putea Ministerul gestiona acest program cu rezultate pentru economie? Sau va fi un esec de proportii?

Si inchei cu o intrebare mai tehnica: cum se face ca in Programul Operational Educatie si Ocupare, din care Ministerul vrea sa ia banii, nu se regaseste Ministerul ca potential administrator de grant? Deci, trebuie notificata Comisia Europeana cu privire la intentia Ministerului de a modifica Programul. Deci, mai avem mult de asteptat pana cand va fi cu adevarat operational acest nou StartupNation in varianta propusa de Minister.

Deci, legat de finantarea acestui program din fonduri UE, concluzia mea este ca, in fapt, va mai dura mult pana se va putea trece la operationalizarea lui, asta, daca CE va accepta schimbarea propusa de Minister.

Nu mai spun ca, Ministerul ar trebui sa asigure si servicii de assitenta ulterioara finantarii afacerilor pentru tinerii antreprenori- conditie obligatorie in Program, ceea ce acum, procedura propusa de Minister nu prevede.

Pe scurt: un grup tinta care este cunoscut ca avand dificultati in a avea sanse de succes in business, care nu prea are nici resurse financiare proprii pentru a cofinantare de 5.000 euro, este luat, trimis la un curs de antreprenoriat de 40-180 ore, le dăm câte 50.000 Euro nerambursabili sa faca un business si sa angajeze min 2 pers si asteptam să se descurce singuri timp de 3 ani ca apoi sa inchidă firmele.

Am mari dubii cu privire la succesul acestui program așa cum ni-l prezintă Ministerul. Părerea mea este că sunt doar bani cheltuiți, fără nici un impact real asupra economiei românești.

Designed & Developed by ThemeXpert