+00 40 334 101 191 secretariat@inov-expert.com

Start-up Choice: Cand si cum iti alegi echipa la inceput de drum

Start-up Choice: Cand si cum iti alegi echipa la inceput de drum

Cand vorbim de echipa in cadrul unui startup plecam cu discutia de la co-fondatori.

Acestia pot fi cei mai buni sustinatori ai afacerii sau, dimpotrivă, piedici sau obstacole în dezvoltare.Prin urmare, este esențial să îți alegi bine partenerii în afacerea pe care vrei să o începi.

Cei mai mulți tineri antreprenori își aleg partenerii din rândul familiei, prietenilor, colegilor și, de cele mai multe ori își bazează alegerea pe siguranța pe care o oferă parteneriatul cu o persoană cunoscută.

Când îti alegi co-fondatorii, trebuie să ai în vedere următoarele elemente:

Alegeti asociatii pe baza unor criterii clare.

Peste 80% din firme se închid pentru ca au ales la intamplare asociatii.

Gandeste-te ce trasaturi/ atribute cauti de la partenerul tau: să fie puternic,actioneaza rapid, este creativ, este pregatit pentru orice, este rezistent la stres și la eșecuri.

Trebuie sa-i cunosti de mai mult timp.

Cauta oameni inteligenti si rezistenti. Daca nu ai abilitati tehnice, trebuie sa-ti cauti oameni tehnici. Daca te gandesti ca vei gasi oameni pregatiti si tu vei actiona ca un manager – te inseli. Trebuie sa detii competente tehnice, de specialitate, pentru a putea face oricand tu activitatea pe care se bazează firma. Mai ales când firma ta se bazează pe un produs minim viabil care presupune atribute și caracteristici tehnice.

Stabilește de la început ce faci în situația în care vreți să vă despărțiți, cum împărțiți riscurile, profitul, marca, numele, clienți etc… Altfel va deveni incredibil de dificil dacă și când se intâmplă despartirea.

Verifică nivelul de implicare al partenerului.

Daca partenerul tău nu se va implica la fel de mult pe cât te implici tu, mai ales la începutul afacerii, dacă nu alocă același efort și timp pe cât faci tu, inevitabil se va ajunge la un blocaj de comunicare și la dificultăți. Tu vei fi demotivat, vei considera că ești singuul care trebuie să susțină presiunea începutului, singurul afectat de eșecuri…și că rezultatele ți se cuvin doar ție.

Sfat: alegeți un asociat care se poate implica la fel de mult ca și tine. Altfel, lipsa de comunicare va conduce la distrugere. Pentru un startup este esențial ca toți fondatorii să fie la fel de implicați.

 

Incearca sa nu angajezi de la inceput.

Multi angajati ajung sa-ti consume timp si bani si sa afecteze stabilitatea start-upului. Incearca sa fii rațional cu resursele tale – de timp,de bani. Angajeaza doar atunci cand chiar nu poti face tu acea activitate, fie pentru că te poți implica în alte activități cu rezultate mai importante, fie că nu ai expertiza necesară pentru acea activitate..

Costul pentru angajarea inca de la inceput – este foarte mare. Experții recomandă ca, dacă poți, să aștepți minim 5 luni pana angajezi. Dacă trebuie să angajezi, fii prudent – nu angaja mai mult decât îți permit timpul și banii.

Inainte de a angaja, stabileste care sunt principiile pe care vrei sa le respecte si gaseste pe cineva care adera la aceste principii, care cred la fel de mult ca tine în activitatea și succesul afacerii tale.Caută oameni dedicați, implicați, pentru că atunci cand va veni criza, si ea va veni, doar acești oameni vor sta alaturi de tine in birou.

 

Get the best people

Procesul de recrutare presupune, de cele mai multe ori timp și bani. Asta dacă nu știi clar ceea ce vrei, și ești pregătit să accepți și oameni care nu sunt potriviți.

Nu fă compromisuri de la început. Dacă angajezi o persoană mediocră, vei regreta. Aceasta îți va consuma timp și energie, iar rezultatele vor fi sub așteptări.

Studiile arată că un angajat mediocru conduce la faliment 1 din 4 startupuri ( 25% din startupuri esueaza pe motive de probleme cu personalul)

Cea mai bună sursă pentru recrutare: persoane pe care le cunoști.

Experiența angajaților contează pentru unele posturi și pentru unele nu. Pentru început, experiența nu contează foarte mult. Uita-te dupa aptitudini și competențe.

Caută:

  • Persoane inteligente
  • Persoane dispuse să investească timp pentru firmă
  • Persoane cu care poți comunica, pentru că vei petrece foarte mult timp alături de ei.

Nu fă rabat de la aceste criterii pentru că vei regreta. Dacă ai în preajma ta persoane care sunt limitate, care nu sunt dispuse să învețe și să aloce timp pentru locul lor de muncă, tu, ca fondator al firmei vei munci mai mult decât ai munci înainte de a-i angaja.

Iar dacă nici nu poți comunica ușor cu ei – au dificultăți de înțelegere, sunt ursuzi, agresiv sau superficiali, nici nu vei putea să transferi din cunoștințele tale acestor persoane.

Sfat: încrede-te în instinct și propune-le o perioadă de probă, eventual să faceți echipă pe un proiect pe perioadă determinată.

Pastreaza-ti angajații buni

Asigura-te ca salariații tăi sunt satisfăcuți, mulțumiți și fericiți.

Ca fondator, ai impresia că le știi pe toate, cel mai bine, si risti să incepi să critici și să distrugi. Trebuie să fii conștient că s-ar putea să fii expert dar nu neaparat un bun lider . Așa că mergi la cursuri de lidership și fii deschis. Echipa te poate ajuta și salva.

Concediaza atunci când lucrurile nu merg

De cele mai multe ori așteptăm prea mult, sperăm că lucrurile se vor schimba.

Dar această întârziere nu te ajută. Acționează rapid dacă ai luat decizia. Orice tergiversare va fi un element de cost pentru firmă și un element de stres pentru tine și angajat, care te pot pune în mari dificultăți.

 

Mai multe la trainingul on-line:

TeamLeader –Cum sa-ti construiești o echipa productiva in  10 pasi

Designed & Developed by ThemeXpert