+00 40 334 101 191 secretariat@inov-expert.com

Pregateste-te pentru o schimbare in viata ta

Pregateste-te pentru o schimbare in viata ta

Fiecare dintre noi ajunge la un punct, un moment in care simte ca ceva nu merge chiar cum trebuie. Fie ca este viata personala, fie ca este cariera, fie nu suntem multumiti de noi, de sanatate, de lipsa de relatii sau de relatiile existente…dar ceva nu merge.

De cele mai multe ori, viata profesionala, cariera este cea care ne afecteaza celelalte planuri ale vietii. Stresul, nemultumirea, ore petrecute neincetat cu gandul la o problema de la serviciu, frustrarea ca munca nu ne este apreciata sau ca rezultatele intarzie sa apara…toate acestea se materializeaza si in relatiile personale, cu familia, cu prietenii, in timpul de calitate pe care il petrecem cu noi insine

Poate ca inca nu simti, nu ai ajuns la concluzia ca trebuie sa schimbi ceva, dar, din experienta mea, vei ajunge acolo foarte repede.

Mintea ta se va inchide, randamentul si productivitatea ta va fi din ce in ce mai redusa, nemultumirile si frustrarile tale se vor accentua din ce in ce mai mult.

Pregateste-te pentru schimbare

De cele mai multe ori preferam sa nu schimbam nimic in viata noastra pentru ca asta ar insemna sa iesim din zona de confort, sa ne confruntam cu noi riscuri, situatii necunoscute, provocari  despre care nu stim cum se vor finaliza.

Sunt persoane care stau ani de zile in relatii nepotrivite – disfunctionale si refuza sa faca o schimbare.

Sunt oameni care in loc sa-si schimbe jobul in care nu au nici un randament sau sunt tratati ca niste sclavi, merg pe ideea ”mai bine cu raul pe care il cunosti” si accepta umilintele si frustrarile la care sunt supusi zilnic.

Motivul? Schimbarea inseamna sacrificii si riscuri!

Dar, cu toate acestea, sunt momente în care schimbarea este imperios necesară, cand iti dai seama ca nu mai poti continua pe acelasi drum.

Daca ai ajuns in acest punct, cand esti la intersectie si trebuie sa te decizi, ia in calcul  Pregatirea pentru schimbare

 

Fa o pauza. Creaza-ti locul tau

Nu te mai gandi. Cand ajungi acasa. In mediul tau relaxant, amenajeaza-ti un loc al tau: fie ca este un fotoliu langa geam, fie ca este canapeaua, fie ca este un birou, o camera, pe balcon, in gradina, pe terasa – un loc unde sa te simti confortabil, sa poti sa lasi la o parte gandurile despre viitor, despre job, despre probleme, despre bani si toate acele elemente care te streseaza.

 

Cum trebuie să fie locul tău relaxant: acces la lumină naturală (beneficiul lumiinii naturale nu este combătut de nimic – pe lângă faptul că relaxează creierul, expunerea la lumină naturală ajută organismul să producă vitamina D care regleaza tensiunea arteriala, reduce stresul, amelioreaza durerile corporale si reduce spasmele musculare, infectiile respiratorii) flori, culori plăcute ochiului, luminoase, loc de stat confortabil

 

Creaza-ti noi obiceiuri

Daca pana acum ajungi acasa la ora 6, 7, 8 seara, iti pregateai ceva de mancare si apoi ”gaze to the fire” – asa cum spune Alan Pease, incearca sa-ti creezi alte obiceiuri.

Daca nu poti sa ajungi mai devreme la coltul tau relaxant, propuneti ca atunci cand totusi ajungi, sa urmezi un plan.

 

Relaxeaza-te.

Retrage-te in coltul tau, si incearca sa nu te gandesti la nimic. Lasa-i creierului o pauza. Lasă emoțiile sa plece. Imagineaza-ti ca in mintea ta sunt mai multe camere. In fiecare cameră sunt topicuri distincte, cu probleme, situatii, persoane diferite.

Spre ex. Intr-o cameră pune serviciul: problemele, activitățile zilnice, proiectele, colegii, nemultumirile,

Intr- alta camera pune relatiile: familia, sotul care nu este atent la tine, pregatirea mesei, spalatul rufelor, curatenia, sau lipsa unei relatii care sa te satisfaca, lipsa prietenilor

In alta camera pune copii, gradinita, scoala, temele, caietele, profesorii, ..

In alta camera pune banii: plata ratei, plata creditului, plata utilităților, plata cheltuielilor curente

Dedica o camera pentru proiectele tale personale pe care le-ai amanat: plecarea intro excursie, constructia / amenajarea unei noi camere,

Poti crea o cameră pentru timpul tău: presiunea ca trebuia sa faci ceva si nu ai avut timp, ca ai uitat sa faci ceva, ca a trecut timpul pentru a iti indeplini un vis, pentru a pleca undeva, pentru a face ceva doar pentru tine – toate acele momente care au trecut si ti se pare ca acum nu mai poti sa le faci

Poti crea atatea camere cate aspecte ale vieții tale crezi ca merită.

Cum iti dai seama cate camere ai nevoie: vezi care sunt gandurile tale care iti trec prin minte zilnic – sub spectre diferite, dar care te macină în interior – acelea sunt camere în mintea ta.

 

Compartimenteaza-ti viata.

Acum imagineaza-ti ca aceste camere au pereți, ferestre si usi. Pereti inalti care le delimiteaza, ferestre si usi care se pot inchide si deschide ori de cate ori vrei.

Nu te forta sa creezi aceste camere intr-o singura zi. Incearca 3 zile- 1 saptamana doar sa imparti gandurile in camere, si sa te gandesti la fiecare camera si ce cuprinde ea.

Obiectivul este ca fiecare gand, nemultumire, frustrare sa fie inchise intro cameră din mintea ta, pentru ca tu sa fii capabil sa le controlezi.

Acesta este obiectivul: să preiei controlul asupra minții tale.

Preia controlul

Acum este timpul să preiei controlul asupra gandurilor tale: Inchide usa la camera in care nu esti pregatit sa intri.

Știu că la acest moment nu este ușor, ești încă la început. Dar în timp devine din ce în ce mai simplu.

Adică: ai probleme acasă, esti întro relație dificilă, ai o problemă la job, nu ai veniturile necesare să pleci întro vacanță, gânduri care te apasă din ce în ce mai tare: intră în cameră și închide ușa. Just slap the door. Nu o lăsa să se deschidă decât atunci când ești pregătit.

Imaginează-ti efectiv că închizi ușa ori de câte ori acel gând apare incontrolabil în mintea ta.

Vei reuși astfel să te degrevezi de o presiune care iți impune o frustrare sau te forțează să iei o decizie pentru care nu ești pregătit sau iși crează dezamăgire.

 

Invata sa faci ceea ce iti place. Aloca-ti timp de calitate si tie.

Fie că este vorba de 30 min- 1 oră – 2 ore/zi, fie că este dimineata, la prânz, seara – în funcție de programul și alte obligații pe care le ai, creazăți timp pe care să-l petreci în zona ta de confort.

Dar ca să poți sta relaxat în zona ta de confort, să poți să închizi ușile la gândurile problematice, trebuie să înlocuiești în mintea ta gândurile stresante cu ceva ce nu presupune să forțezi mintea.

Poți să citești, poți să faci yoga, poți să coși, poți să faci grădinărit, poți să scrii, poți să vezi un film…., înscrie-te la un curs on-line despre cum să creezi coșulețe, despre NLP, despre decorațiuni, despre DoItYour Self.

Invata ce iti place. Fii deschis la nou, la provocari noi.

Nu te gandi ca pierzi timpul, nu te gândi că trebuie să ai rezultate.

 

Cauta activitati practice.

Nu te focaliza pe internet: atenție: timpul petrecut pe internet – pe rețele desocializare sau diverse jocuri, afectează durata și calitatea somnului. Unii cercetători atenționează că pot provoca depresii, anxietate și, pe termen lung lipsa somnului este una din cauzele creșterii riscului de boli mintale.

Gândeste-te doar atât: ACESTA ESTE TIMPUL MEU. Am nevoie de el. Orice altceva poate să aștepte. O fac pentru sănătatea mea.

Dacă ești o persoană matinală – așa cum sunt mulți din prietenii mei, trezește-te cu 1 oră înainte de ora ta normală, fă-ți o cafea, un ceai, uită-te pe geam sau stai pe balcon sau terasă dacă ai, ascultă liniștea…Relaxeaza-te. Deschide cartea ta preferată și citește 30 min. Încarca-te de energie.

 

Get in shape. Get a new wardrobe

Tot din seria noilor obiceiuri, propuneți să faci activitate fizică mai multă.

Este cunoscut faptul că activitatea fizică stimulează activitatea cerebrală dar și relaxarea creierului. Prin urmare, vei arăta bine – ceea ce iti va crea mai multe oportunități sociale (oamenii tind să fie mai amabili și mai drăguți cu persoanele care arată bine, persoanele care arată bine câștigă mai bine – au statut social mai înalt)

Sportul conduce la crearea mitocondriilor – structuri in celule care produc energie la nivelul organismului – in creier. Aceste „uzine de energie” ajuta creierul sa lucreze mai rapid si eficient, mentinandu-i totodata tineretea. Pe termen scurt, sportul reduce oboseala mentala si ascute gandirea.

De asemenea, activitatea fizică te va ajuta să ai o viață mai lungă și de o calitate mai bună (o inimă mai sănătoasă, articulații mai bune, risc redus de îmbolnăvire )

 

Dacă lucrezi mintea și corpul, ai nevoie și de o schimbare de look. Fă o vizită la magazine, chiar și cele on-line și comanda-ti niste tinute pe care ti le-ai dorit, chiar dacă poate nu sunt cele mai potrivite pentru tine. Important este să te obișnuiești cu ideea de schimbare. Să te premiezi când schimbi ceva.

Stabileste prioritati.

 

 

Cand mintea ta este intr-o zona de confort, atunci poti incepe sa stabilesti prioritati.

Fa diferenta intre URGENTE – actiuni/ activitati care au un termen limita si care apar in mintea ta ca factor de stres si frustrare, si PRIORITATI – ca obiective/ planuri/ proiecte care se vor desfasura pe un termen mediu si lung si care iti vor aduce satisfactii personale sau profesionale.

Designed & Developed by ThemeXpert