+00 40 334 101 191 secretariat@inov-expert.com

Poate ideea ta deveni o afacere de succes? Vis versus realitate in Start-up.

Poate ideea ta deveni o afacere de succes? Vis versus realitate in Start-up.

 

Multe sunt motivațiile care pot sta la baza deciziei de a înființa o firmă…

Fie că te-ai săturat de același job, aceeași rutină zilnică, de aceleași persoane – șefi care (uneori sau de regulă) nu-ți oferă suficient credit, fie că ai o idee de afaceri în care tu crezi și ai convingerea că poți clădi o afacere de succes, fie că ai văzut că sunt multe fonduri nerambursabile pentru cei care își înființează o firmă și te-ai decis să profiți și tu de această șansă.

Visul este simplu:                          o idee – un plan – resurse – rezultat

Realitatea este insa alta:             o idee – resurse consumate – 0 rezultate

Majoritatea celor care decid să-și deschidă o afacere nu iau în calcul necesitatea unei atente planificări încă de la început. De ce? Pentru că ideea de plan de afaceri a căzut în desuetudine, pare ceva birocratic și fără rost, mai ales când singurul care alocă efort, timp și bani în această firmă este chiar întreprinzătorul.

Spre exemplu: o firmă de taximetrie, o agentie imobiliară, un magazin de cartier ș.a. nu-și pun de regulă problema creionării unui plan de afacere.

Atentie: Planul de afacere nu trebuie sa fie complex, complicat si greu de realizat!

Poți să-ți creionezi un plan simplu, prin care să verifici fezabilitatea afacerii tale și care să-ți devină un instrument util în momentele în care simți că ți-ai pierdut energia, ideile și entuziasmul de a pune în practică visul tău!

Înainte de a pleca la drum, încearcă să treci pe o foie de hârtie, răspunsul la următoarele întrebări:

Ce servicii / produse vreau sa ofer?

În cât timp de la deschiderea firmei voi fi capabil să ofer în mod real produsele/serviciile mele?(cât timp durează până proiectez/produs / ofertez produsul / serviciul)

Cine sunt clientii mei?

Care este avantajul meu competitiv?

Care sunt resursele pe care investesc (capital, timp etc)

si cat timp vor fi acestea suficiente pentru a acoperi cheltuielile pana la realizarea veniturilor? (mai exact, cat timp imi permit sa sustin aceasta afacere daca nu reusesc sa atrag venituri : 1 luna, 2 luni – 1 an)

Cum voi promova produsele mele?

Cati competitori sunt pe piata?

Cum ma voi diferentia de competitorii mei? De ce sa cumpere clientii de la firma mea si nu de la competitorii mei?

 

După ce vei scrie răspunsul la aceste întrebări, stabilește OBIECTIVE pe termen scurt și pe termen lung.

Cheia este ca aceste obiective să fie realiste și nu grandioase dar fără substanță, pentru a nu te induce singur în eroare.

 

Dacă ti-ai definit afacerea și viziunea, cât și obiectivele, continuă cu Aspectele financiare ale firmei.

Care sunt costurile firmei?

Spre exemplu: costuri cu resursele umane (dacă vrei să angajezi o persoană sau mai multe), costuri cu chiria spațiului, costuri cu utilități (internet, telefon, energie electrică), costuri cu servicii externe (contabil, jurist, consultant etc), costuri cu achiziția de echipamente (laptop, imprimantă, soft etc) costuri cu materii prime pentru fabricare produse, costuri cu autorizații, costuri cu taxe și impozite, asigurări, costuri diverse (combustibil, birotică), costuri cu promovarea (materiale de promovare, site, promovare la radio / on-line / out door etc)

Care sunt veniturile pe care estimez sa le obtin si cand?

După ce introduci în planul tău de afaceri aceste cheltuieli lunare / trimestriale, inserează și estimările privind veniturile firmei / încasările de la clienți, luând în calcul inclusiv posibile întârzieri la încasare.

O proiecție de cash-flow te va ajuta să cunoști ce capital îți este necesar pentru a suține firma la început și în cât timp îți vei recupera investiția și vei începe să obții profit.

Cum finantez afacerea pana la punctul in care veniturile sunt mai mari decat cheltuielile?

Fie din resurse proprii, investiții de la business angels, credite bancare sau din Fonduri europene nerambursabile (România Start-up +, Start-up Nation ș.a), este necesar să iei în calcul modul cum vei reuși să acoperi cheltuielile firmei în perioada de început.

Aceste întrebări simple te pot ajuta să verifici fezabilitatea ideii tale de afacere și te vor proteja de eșec, oricât de mică sau mare este afacerea pe care ți-o propui.

 

Dacă afacerea ta trece testul acestor minime întrebări, poți continua  cu un plan de afacere complex în care să detaliezi tacticile și strategiile pe care ți le propui pentru dezvoltare.

 

Vezi si Start-up Choice – Program de coaching pentru antreprenori

Vezi si Consultanta scriere planuri de afacere

Designed & Developed by ThemeXpert