+00 40 334 101 191 secretariat@inov-expert.com

De ce sa apelati la un consultant pentru a va scrie planul de afacere?

De ce sa apelati la un consultant pentru a va scrie planul de afacere?

Cum va poate ajuta consultantul?

Un consultant are experiența necesară pentru a transpune ideea dvs de afacere în limbajul și terminologia solicitată de finanțator. Acesta are competența de a prezenta ideea de afaceri conform cu grila de evaluare tehnico-financiară a evaluatorilor și poate contribui decisiv în construcția unei afaceri sustenabile.

Sigur, în practică puteți apela la un consultant doar pentru anumite componente ale planului (partea financiară, strategia de dezvoltare sau strategia de marketing etc). De asemenea, puteți să apelați la un consultant care să vă pună la dispoziție un șablon / un model de plan de afacere pe care dvs să-l personalizați.

 

Cum trebuie sa lucrati cu un consultant?

Din experiența noastră, cea mai bună formulă de colaborare considerăm că presupune un efort colectiv: consultant – beneficiar, pentru a construi o afacere reală, cu premise de succes,bazată pe realitățile și așteptările viitorului întreprinzător.

În această echipă, consultant cu experiență și tânăr antreprenor, planul de afaceri va fi reflexia ideii dvs, veți cunoaște detalii privind legislația aplicabilă afacerii dvs, fiscalitate, cadru instituțional, piața pe care activați, concurenți, produs minim viabil, funcții ale managementului, procese, flux de activități și multe alte informații necesare la început de drum.

După o primă întâlnire în care veți stabili împreună cu consultantul: care este ideea de afaceri, care sunt așteptările dvs, ce experiență / expertiză aveți, ce timp puteți aloca pentru afacere și alte informații necesare, veți stabili care sunt etapele următoare și termene.

De ex, dacă vreți să înființați un salon  de make-up, dvs veți avea de realizat lista echipamentelor/dotărilor de care aveți nevoie, lista serviciilor și prețurilor pe care vreți să le aplicați, iar consultantul va realiza: analiza pieței, analiza concurenței, identificarea avizelor/autorizațiilor necesare și va elabora strategii de marketing, strategii de pret, strategii de plasament.

Ulterior, discuțiile se pot continua prin email sau skype sau altă formă de comunicare, care să nu vă răpească prea mult timp.

Pe măsură ce consultantul înaintează cu planul de afaceri, vor exista mai multe întrevederi (face to face sau online) pentru a defini un model de business care să aibă succes și să vi se potrivească.

In urma discutiilor purtate vom ajunge la varianta finala a planului, pe care sa o puteți folosi cu succes in conducerea afacerii dumneavoastra și veți putea participa la competițiile lansate de finanțatori.

In final veti primi:

 • Planul de afaceri, sub forma unui document scris realizat in conformitate cu structura agreata, in format tiparit
 • Planul de afaceri pe suport electronic, in format PDF sau Word.

Cât durează scrierea planului de afaceri?

În funcție de domeniul de activitate, de complexitatea formularului finanțatorului, de informațiile care trebuie incluse în planul de afaceri, poate dura de la 10 zile la 30 zile.

Din acest motiv, este recomandat să vă interesați din timp cu privire la ceea ce presupune colaborarea cu un consultant, pentru a fi siguri că vă încadrați în termenele de competiție!

 

Cat costa de regula un consultant?

Tariful unui consultant diferă în primul rând în funcție de implicarea sa. Dacă, spre ex veți apela la un consultant doar pentru anumite secțiuni ale planului (cum ar fi partea financiară), costul variază între 1.000 lei – 5.000 lei, în funcție și de bugetul proiectului.

De asemenea, dacă afacerea este complexă, necesită multe informații și documentări prealabile, sau dacă formatul de plan de afaceri este foarte detaliat, costul unui consultant poate varia între 4.000 lei – 12.000 lei.

Dacă termenul de depunere este foarte strâns, atunci și prețul consultantului crește, pentru că acesta va trebui să lucreze foarte mult și repede, neglijând alte proiecte pe care le are acesta în derulare.

Notă: aceste previziuni de costuri sunt pentru planuri de afaceri StartupPlus sau Startup Nation.

Important: cheltuielile cu scrierea proiectului sunt eligibile și pot fi decontate din proiectul finanțat.

 

Cand se plateste consultantul?

Sunt consultanți care solicită ca toată plata sa se realizeze înainte de începerea colaborării – la momentul semnării contractului.

Noi recomandăm să lucrați în acest mod doar dacă aveți încredere în consultantul respectiv, dacă ați mai colaborat cu acesta și cunoașteți modul său de lucru (respectă termenele, este profesionist, are rezultate)

De regula, plata se realizează sub forma de avans(intre 10 – 50% din sumă)si diferența la obținerea finanțării. Aceasta este cea mai bună formă, și presupune cointeresarea ambelor părți.

În practică, sunt consultanți care nu solicită avans, sau un avans modic (300 – 500 lei). Însă, din experiența noastră, și efortul depus de consultant va fi mult diminuat, pentru că acesta nu este cointeresat( de cele mai multe ori perspectiva plății integrale vine după 4 – 6 luni de la momentul scrierii planului)

 

Principiile noastre in relatia cu clientii nostri:

 • Efortul și riscurile sunt comune, prin urmare atât consultantul cât și clientul sunt interesați de câștigarea competiției
 • consultantul InovExpert devine un partener de încredere, care lucrează doar în interesul clientului lui (îi face recomandări, îi dă sfaturi, îl informează corect dinainte, astfel că clientul nu va fi pus în situația să nu poată să implementeze proiectul)
 • Onorariile consultantului sunt competitive și nu presupun un efort mare din partea clientului
 • Costuri: pentru proiectele finanțate prin StartupPlus și Startup Diaspora,  se plateste avans 30% si diferenta la momentul obtinerii finantarii!

Contacteaza-ne pentru a afla mai multe detalii!

Primul pas: Stabilirea unei întâlniri – kick off meeting pentru a ne cunoaște și a descoperi care sunt așteptările, nevoile, obiectivele dvs și cum putem să vă ajutăm.

Prima intalnire nu presupune nici un cost pentru dvs!

După această întâlnire, dacă veți decide că puteți continua singur, nu aveți nici o obligație contractuală. Noi vă vom transmite periodic informații despre finanțări, tips&tricks pentru start-upuri  și vă vom invita la evenimente de networking cu alți tineri antreprenori din județul Bacău sau din județul Neamț, pe care le organizăm

Stabileste acum o intalnire!

Apeleaza 0742.504.708 sau transmite un email la adresa secretariat@inov-expert.com.

 

De ce sa alegi sa colaborezi cu un consultant InovExpert:

 • Tarife accesibile
 • Efort minim din partea antreprenorului
 • Plan de afaceri personalizat
 • Asistență participare competiție planuri de afaceri si obtinere finantare
 • Mentoring și coaching pentru tineri antreprenori

 

Tag: scriere planuri de afaceri Bacau Neamt Iasi Vaslui Botosani Suceava

Designed & Developed by ThemeXpert