5 obiceiuri pentru o viata mai productiva si mai reusita
„Obiceiurile te pot ajuta sa iti atingi obiectivele la fel de usor cum te pot incurca.”
Indiferent de ce cale ați ales, obiceiurile dvs. vă vor dicta succesul. Ele vă pot ajuta să vă atingeți obiectivele sau, la fel de ușor, vă pot încurca în a realiza ceea ce vă doriți. Este important să vă concentrați pe menținerea unor obiceiuri bune, pentru a scăpa de cele rele.
Unii specialiști vă recomandă să apelați la o agendă sau o foaie de hîrtie pe care să vă notați zilnic:
- Obiective (maxim 3)
- Acțiuni zilnice pentru atingerea obiectivelor
- Rezultate obținute zilnic (la finalul zilei)
Cele mai de efect rezultate vin însă din obiceiurile noastre zilnice, care nu presupun o activitate conștientă și prin urmare un efort consistent pentru a le realiza.
Cinci obiceiuri care vă vor ajuta să aveți o viață mai productivă:
1. Treziti-va devreme
Diminețile sunt singura parte a zilei pe care o aveți doar pentru dvs. Asta înseamnă că ar trebui să încercați să vă treziți cât mai devreme posibil (fără a neglija însă cele 8 ore de somn necesare unui organism sănătos) .
Ziua de lucru obișnuită începe la ora 08:00. Majoritatea oamenilor pleacă spre serviciu cu 1 oră, 30 min. înainte. Deci, cât de devreme ar trebui să te ridici din pat?
Câțiva dintre cei mai de succes antreprenori sunt capabili să se ridice din pat, în fiecare zi la ora 5:00. Acest lucru le oferă suficient timp pentru o gândire profundă care altfel ar fi distrasă de ceilalți.
Totodată, îți oferă timp și liniște pentru a te concentra la ceea ce iți propui să realizezi în timpul zilei, și să te auto-motivezi pentru a porni la treabă.
2. Creati o rutina de dimineata
Dacă tot vă treziți de dimineață, trebuie să vă străduiți să vă formați și să urmați o rutină de dimineață. Puteți citi un articol, puteți să vă dați frâu liber imaginației la o ceașcă de ceai sau cafea, puteți să vă ocupați de o pasiune (spre ex. să udați florile). Pentru a duce o viață productivă, trebuie să fii consecvent.
Dacă începeți în mod constant ziua cu o activitate și acțiune, veți urma acest ritm toată ziua. Dacă în schimb preferați să leneviți în pat, și activitatea dvs din timpul zilei va fi mai lentă.
3. Prioritizati sarcinile / actiunile
Gândiți-vă la ceea ce aveți de făcut în timpul zilei și încercați să faceți o listă (mentală sau scrisă) cu urgențe și priorități. Programați-vă ziua în jurul sarcinilor de care trebuie să vă ocupați prima dată. Scopul dvs. este de a scăpa de “pierderile de timp” de-a lungul zilei.
Mai mult, odată ce v-ați gândit la aceste sarcini de dimineață, nu veți risca să pierdeți din vedere anumite lucruri importante și nici nu veți fi stresat că nu aveți timp să le faceți pe toate.
4. Invatati ceva nou in fiecare zi
Informația înseamnă putere. Cunoașterea înseamnă rezultat. Asta înseamnă că ar trebui să încerci să înveți ceva nou în fiecare zi. Fie că este vorba de un simplu articol de știri sau de o discuție, vă va oferi o înțelegere mai bună a lumii/evenimentelor din jurul vostru. Dacă considerați că nu aveți timp în timpul zilei, atunci aceasta este doar o scuză. Toată lumea are 5 minute să citească un articol.
5. Urmati principiul Pareto
Principiul Pareto este cunoscut ca și regula 80/20. Aceasta sugerează că 80% din rezultate provin din 20% din eforturi. Este de datoria dvs. să identificați care din cele 20% din eforturile dvs. generează cele mai bune rezultate. Faceți tot ce este mai bun pentru a vă perfecționa aceste eforturi specifice și pentru a le mări cât mai bine.
Dezvoltarea și menținerea obiceiurilor bune nu este o sarcină ușoară. E nevoie de timp, de disciplină și de multă răbdare. Dacă încercați să faceți schimbări peste noapte, acestea nu se vor întâmpla niciodată. Începeți cu una câte una și odată ce devine rutină, puteți trece la următoarea schimbare.