+00 40 334 101 191 secretariat@inov-expert.com

5 calitati ale unui lider

5 calitati ale unui lider

Succesul unui lider depinde de 5 factori

 

1.Caracterul

 

Caracterul este ingredientul principal care creează o legătură pe termen lung între lider și echipa lui. Sinergiile pozitive, onestitatea, altruismul liderului optimizează punctele tari si competențele echipei.

Trasaturile liderului includ: integritate, empatie, abilitati de comunicare, modestie, autenticitate, determinare.

O altă caracteristică importantă a unui lider este capacitatea de a asculta, de a intelege si de a empatiza cu nevoile, fricile și așteptările membrilor echipei. Fără aceste trăsături, nu poate exista încredere reciprocă și nici nu poate să coalizeze eforturile întregii echipe pentru un obiectiv comun.

 

2.Potentialul

 

Creativitatea unui lider și determinarea lui de a aborda ”teritorii necunoscute” sunt primordiale. Un lider caută răspunsuri înainte de a se adresa întrebarea.

Însă creativitatea este o stare de spirit. Depinde de capacitatea de a se auto-motiva și este susținută de o atitudine proactiva si orientata spre solutii, nu spre a identifica greșeli și vinovați.

Pentru a găsi cele mai potrivite întrebări ce trebuie adresate, liderul are nevoie de expertiza în acel subiect dar și de experienta în ceea ce privește procesul de luare a deciziei.

Colaborând permanent cu membrii echipei sale, vă căuta răspunsuri și sugestii la toți membrii echipei și nu va considera că este singurul care are soluția.

Forța care multiplică potențialul și creativitatea liderului este o gandire rationala, bazata pe idei clare, consistente, realiste, nu pe idei care sunt prea abstracte pentru a fi puse în practică.

Chiar dacă viziunea sa este extrem de creativă, liderul lucrează cu o echipă, prin urmare ideea lui trebuie să fie înțeleasă și asumată de toți membrii echipei.

3.Atitudinea

 

Liderul trebuie să fie pregătit și capabil să iasă din zona de confort, să abordeze noi provocări.

Mai mult, trebuie să fie capabil să se auto-motiveze (fără sprijin din exterior) și sa-si mentina energia chiar și când lucrurile nu merg așa cum ar vrea el.

Un lider practică și auto-disciplina. Este capabil să fie sincer cu el și să discearnă din multitudinea de mesaje din jurul lui cele care sunt reale (chiar dacă îl deranjează) și să se auto-evalueze în permanență .

Ziua unui lider începe de la prima oră.

Daca vrei sa schimbi lumea, incepe prin a-ti face patul in fiecare dimineata”Amiralul William H. McRaven ex comandantul USA Special Operations Command

Lucruri simple, cum ar fi punctualitatea si un aspect sanatos, ingrijit si aranjat, sunt semne ale unei atitutudini de auto-respect, care vor fi apreciate de toți cei cu care intră în contact.

4.Capacitatea de a se adapta la mediu

 

Bunele maniere, bunatatea si grija fata de cei cu care lucreaza sunt atribute extrem de apreciate. Asumarea rolului de lider într-o organizație înseamnă a crea relații constructive atât cu superiorii cât și cu subordonații.

În special într-un mediu extrem de dinamic în care diferența o face capacitatea de a reacționa și lua decizii foarte rapide, un lider care are în jurul lui o echipă care îl apreciază, vă primi cele mai noi informații și feed-back sincer necesar pentru a se adapta la mediul organizației.

5.Pasiunea

 

Pasiunea unui lider crește exponențial potențialul echipei, îmbunătățește performanțele acesteia și reduce rezistența la schimbare.

Un lider pasionat de ideea lui va convinge foarte ușor și își va menține energia și capacitatea de a influența chiar și în cele mai dificile momente. Echipa îl va urma pentru că își va asuma ideea lui.

Toate organizatiile, indiferent de marimea lor, au nevoie de principii de leadership.

Leadership-ul nu este despre indivizi. Este despre o responsabilitate comună a tuturor membrilor organizației.

Succesul depinde de modul cum organizația și-a definit principiile după care se ghidează, după liderii pe care îi integrează.

Daca are lideri onesti, muncitori, pasionati, energici, cu un nivel inalt de creativitate si cu o personalitate integra, si organizatia va fi perceputa in mediul extern dupa ”chipul si asemanarea” acestora.

Daca in schimb are lideri care evita raspunderea, mai mult vorbesc decat aplica, nu au respectul echipei lor, atunci nici imaginea organizatiei nu va diferi de a acestora.

 

Designed & Developed by ThemeXpert