+00 40 334 101 191 secretariat@inov-expert.com

#StartUpChoice: 6 lucruri pe care le cauta investitorii intr-un Startup

#StartUpChoice: 6 lucruri pe care le cauta investitorii intr-un Startup

O problemă importantă cu care se confruntă un Startup este lipsa de finanțare necesară pentru a susține afacerea în etapa de lansare. Opțiunile în această fază nu sunt atât de numeroase, fiecare având riscurile sale pentru antreprenor.

Prima și cea mai accesată variantă este investirea resurselor proprii ale întreprinzătorului.

Nu este de neglijat nici accesarea unui credit sau a unui program nerambursabil de dezvoltare a firmei, riscul fiind birocrația pe care le presupun aceste opțiuni și efectele unui eventual eșec în îndeplinirea indicatorilor stabiliți de finanțator.

O altă variantă, care ar putea fi și un test real asupra succesului Startup-ului, este atragerea de investitori privați – business angels.

Mulți antreprenori sunt refractari la ideea de a atrage investitori externi în afacerea lor. Procesul nu este pentru cei slabi, deoarece cei mai experimentați investitori tind să fie inteligenți, sceptici și silitori în revizuirea oportunităților care le sunt prezentate.

Ce caută investitorii înainte de a investi timp și bani:

 

1. Oportunitate de piata dinamica

De aici vor începe majoritatea investitorilor. Cât de mare este piața pe care firma dumneavoastră dorește să o servească? Cât de mare este grupul- țintă de potențiali clienți?

Ei nu se gândesc numai pentru prezent, ci și pentru viitor. Dacă este o piață cu soluții existente, fiți pregătit să petreceți mult timp explicând modul în care soluția dumneavoastră este diferită față de concurență. Dacă este o piață nouă, în curs de dezvoltare, accentul se va pune pe cât de mare este piața așteptată și ce determină creșterea acesteia.

2. Competenta si capacitatea de executie a echipei manageriale

Un potențial investitor va analiza cu exactitate dacă echipa dumneavoastră este bine poziționată și are competența necesară pentru a construi și a executa un plan managerial și a deveni lider de piață.

Ce fel de experiență are echipa în domeniu? Are echipa abilitățile necesare în ceea ce privește vânzările și marketingul, dezvoltarea produselor și operațiunile? Există o legătură puternică în echipă și disponibilitate de a face față provocărilor în echipă?

3. Tractiunea comerciala

O modalitate importantă de a nu pierde o oportunitate de investiție este să le arătați investitorilor că nu sunteți doar oratori și visători, ci că ați început deja să luați măsuri pentru a construi afacerea. Dacă demonstrați, cu date reale,  faptul că piața se implică deja în afacerea dumneavoastră, că aveți potențiali clienți interesați de produsul / serviciul firmei, furnizori dispuși să acorde reduceri la contracte pe termen lung, investitorii vor avea încredere că afacerea poate avea succes.

4. Experiente similare ale altor investitori

Va fi mult mai ușor să convingeți un investitor dacă îi veți prezenta alte firme din industrie în care s-au implicat investitori privați, obținând succes prin acest aport de capital.

Cu atât mai mult dacă domeniul în care activează Starupul dvs este unul dinamic, activ, cu mult potențial de dezvoltare.

Nu neglijați să apelați la investitori a căror afacere este complementară cu domeniul firmei dumneavoastră. De exemplu: dacă firma produce nasturi de o calitate superioară, un potențial investitor ar putea fi chiar o fabrică de cămăși care ar fi direct interesată de existența unei firme în apropiere care să le producă materia primă.

5. Produsul ”Wow”

Unii investitori sunt atrași de ideile noi, futuriste, moderne și doresc să investească în produse destinate viitorului. Puneți accent pe caracterul inovativ al produsului / serviciului și impactul pe care acesta îl va avea în decurs de câțiva ani, accentuând faptul că are șansa de a contribui la apariția unui produs de viitor.

6. Conexiunea cu fondatorul

Chiar dacă investitorul va lua decizia de a investi bazându-se pe date, cifre, predicții financiare, până să ajungeți sa-l convingeți să investească, este necesar sa-l convingeți să discute cu dumneavoastră.

Există întotdeauna un “click”  care se întâmplă între un investitor și un fondator care “joacă” în decizia de investiție. Uneori e ușor de identificat – o afinitate bazată pe un fundament comun, cum ar fi munca comună sau experiența educațională.  În alte cazuri, această conexiune se formează mai greu, astfel trebuie să cunoașteți bine istoria investitorului pentru a produce o conexiune bună în cadrul discuțiiilor.

 

Deși în România nu sunt dese situații în care investitori privați decid să investească în startupuri pe care nu le cunosc, asta nu înseamnă că nu puteți încerca, cu atât mai mult cu cât în alte țări aceasta este o experiență frecventă.

Mai mult, pregătirea pentru discuția cu un potențial investitor va fi benefică și pentru firma dumneavoastră, întrucât vă ajută să stabiliți un plan de acțiune privind dezvoltarea afacerii, cât mai realist.

 

Mai multe la #StartUp Choice: Program de coaching pentru tineri antreprenori

 

Designed & Developed by ThemeXpert