+00 40 334 101 191 secretariat@inov-expert.com

Cum alegi un consultant pentru scriere proiecte?

Cum alegi un consultant pentru scriere proiecte?

În ultima perioadă au ”apărut” pe piață mulți așa- ziși consultanți care declara ca au multe proiecte castigate, dar care, din pacate, nu pot fi de incredere..

Dintre exemplele pe care le-am aflat de la clientii nostri:

  • Consultantul nu are firma lui, este angajat (functionar / profesor/ inginer / contabil etc), dar meseria lui de baza nu este in nici un caz consultant scriere proiecte cu”acte in regula”
  • Clientii au aflat de persoana respectiva dintr-o recomandare de la contabil, de la facultate, de la ”prietenul” unui ”prieten”
  • Consultantul poate fi contactat doar la telefon (de regula seara, dupa programul sau de munca) sau printr-un email de yahoo/gmail (email personal)
  • Intalnirea cu acest consultant (daca este cazul) are loc intr-un loc public sau pe holurile unei institutii/ firme, ferindu-se de colegi
  • Consultantul nu te intreaba cum vrei tu sa arate afacerea / planul de afaceri ci iti da un sablon asa cum are el facut deja
  • Consultantul nu ii explica clientului toate detaliile liniei de finantare pe care va depune proiectul (riscuri pe care le implica afacerea, obligatiile pe care le va avea firma in relatia cu finantatorul, greseli la implementare s.a)
  • Consultantul nu are timp sa se ocupe de planul de afacere/ proiect si ii cere clientului sa completeze proiectul spunandu-i ca ”el va completa/ corecta conform cu cerintele”
  • Consultantul il sfatuieste pe client sa-si asume obligatii cat mai mari, doar pentru a castiga si ”vedem ce facem la implementare – important este sa castigam”
  • Consultantul nu cere avans sau cere un avans foarte mic comparativ cu piata (500 -1000 lei)
  • Consultantul informeaza clientul pe ultima suta de metri ca ii mai trebuie un act / declaratie/hartie pentru dosar

Si exemplele pot continua…..

Sau, desi clienții au castigat proiectul, au renuntat la finantare deoarece consultantul lor le-a scris in proiect obligatii pe care nu si le puteau asuma (spre ex, cea mai comuna gresela este de a trece un numar foarte mare de angajati, de care firma nu are nevoie, doar pentru a castiga). Acesta a fost cazul unui client care a depus proiect pentru infiintarea unei Sali de fitness si consultantul i-a trecut in proiect 5 angajati, doar pentru a castiga proiectul. Ce s-a intamplat? Simplu: ca sa suporti salariile a 5 angajati pe perioada a 3 ani, ai avea nevoie de minim 423.000 lei(12 luni x 3 aniX2.350 lei/luna x 5 pers). In primul an, costurile cu salariile celor 5 angajati ar fi de 141.000 lei Daca finantarea primita este de 200.000 lei, ce resurse iti mai raman pentru a plati echipamentele, chiria, utilitatile etc?

 

Ce riscuri ai atunci cand alegi gresit consultantul?

  • Poti pierde sansa de a obtine finantarea (un consultant lipsit de competenta/ experienta nu va putea scrie un proiect finantabil)
  • Poti piede bani (avansul dat consultantului, alte cheltuieli realizate pentru scriere proiectului)
  • Poti sa te trezesti ca proiectul nu a fost depus (consultantul te induce in eroare si tu nu stii cum sa verifici)
  • Poti obtine finantarea pentru un proiect care iti impune obligatii prea mari, disproportionate in raport cu finantarea primita (exemplul clasic al numarului mare de angajati trecut in proiect)

ESECUL te va demotiva si te va face sa nu mai incerci!

Prin urmare, ALEGE BINE un consultant pentru a te ajuta sa scrii proiectul.

Cum alegi:

  • Alege o firma de consultanta si nu un consultant care face proiecte ca”hobby”

Sunt firme mai mici, mai mari, cu rezultate mai mici sau mai mari care te pot ajuta. O firma are interesul unei bune reputatii si prin urmare riscul de a te trezi cu banii luati si fara un rezultat este mai mic

  • Intereseaza-te despre firma si consultantul care te ajuta!

Discuta cu el, intreaba-l ce pregatire are, adreseaza-i intrebari si vezi cat de bine cunoaste domeniul tau / piata / strategii de mk etc

  • Nu te lăsa înselat si atras de ”fara avans” sau ”avans foarte mic”.

Daca nu este motivată, nici o persoana nu va aloca timp si interes pentru planul tau de afaceri. Gandeste-te ca un consultant profesionist petrece sute, chiar mii de ore studiind, documentandu-se, cautand informatii diverse pentru a putea scrie un plan de afaceri/proiect. Cand iti cere prea putin, atunci si efortul lui de a se pregati este redus -prin urmare si sansele tale de a castiga sunt reduse

  • Cauta recomandari: pe site-ul firmei, la fosti clienti etc
  • Citeste cu atentie si semneaza contractul de servicii de consultanta

Fii atent sa fie mentionate obligatii si pentru consultant, nu dar pentru client.

  • Implica-te in relatia cu consultantul tau: cere drafturi si variante intermediare ale planului de afaceri, cere detalii despre strategii, participa activ la scrierea proiectului pe flux. Vei putea sa constati din timp orice neconformitati (inclusiv de pregatirea consultantului)

 

Ex de plan de afaceri de la un consultant:

Titlul planului: Infiintarea unui After School in Mun Bacau

Sectiunea: Definiţi piaţa dumneavoastră (prezentaţi caracteristicile specifice ale segmentului dumneavoastră de piaţă, căror nevoi se adresează: de ex. alimentaţie, vestimentaţie, electro-casnice, birotică, turism etc.).

Asa nu
In era tehnologica in care ne aflam, nevoia de educatie este din ce in ce mai presanta. Inca mai este la moda ”meditatia„, o metoda aplicabila la varste ceva mai mari, dar ce ne facem cand varsta copilului este de 5-7 ani, cand nivelul de intelegere este destul de mic si noi ca parinti suntem foarte ocupati cu munca, ce solutii gasim pentru copii, cu cine-i lasam? In cel mai fericit caz, parintii gasesc solutia sa lase copii in grija bunicilor. Cei care nu-i au aproape, lasa copii doar in grija scolii, sau a unui vecin responsabil. In prezent parintii cauta altfel de solutii pentru a oferi copiilor educatie, siguranta, ocupatie. Cauta un loc cu personal calificat care sa ofere copilului tot ceea ce i-ar putea oferi ei si ceva in plus. Tocmai acest segment de parinti cu copii de varsta scolara si prescolara intre 5-16 ani este segmentul pe care-l avem in vedere. Vizam atat copiii adaptati social, care necesita doar formarea lor, dar si copiii care intr-o perioada mai scurta sau mai lunga de timp au fost neglijati si acum necesita o modelare mai ampla a personalitatii si caracterului lor.   

Notă: consultant identificat pe olx.ro(fara site, fara firma). Plan de afaceri care nu a castigat finantare

 

Asa da:
Clienții Centrului sunt familii cu venituri modeste și medii din Muncipiul Bacău.

O altă caracteristică a grupului țintă este faptul că aceștia sunt interesați de îmbunătățirea performanței lor în calitate de părinți și doresc să investească în formarea lor.

În ceea ce privește grupul țintă căruia se va adresa Centrul, conform datelor statistice, la nivelul anului 2017, în mediul urban din județul Bacău au fost înregistrați: 2.913 copii cu vârsta 0 ani,  3.102 copii cu vârsta 0-1 ani în judetul Bacău în anul 2017 – mediul urban, 3.025 copii cu vârsta 1 – 2 ani în judetul Bacău în anul 2017 – mediul urban.

Se constată că 74% din mame au vârsta cuprinsă între 20 – 34 ani, această categorie de vârstă fiind mai preocupată de identificarea de resurse alternative de educație.

Întrucât Centrul va avea dotări de ultimă generație, va implementa programe de formare non-formală adaptată la categorii de vârstă, interes și probleme cu care se confruntă părinții, totodată investind în calitatea procesului educativ focalizat pe soluționarea dificultăților, aceste obiective se pliază pe așteptările grupului țintă și pot constitui un avantaj competitiv.

Notă: Secțiune descrisă de un consultant InovExpert. Plan de afaceri declarat castigator

 

CONCLUZIE:

ALEGE CU ATENTIE si nu te lasa atras de gratuitati sau preturi mici!

Un consultant profesionist a investit foarte multe ore in pregatirea sa si le pune la dispozitia ta pentru succesul afacerii tale!

Si retine:

SCRIEREA UNUI PROIECT ESTE UN EFORT COMUN CONSULTANT- CLIENT

 

Vezi Oferta noastra pentru Scriere planuri de afaceri 

Designed & Developed by ThemeXpert