+00 40 334 101 191 secretariat@inov-expert.com

Cand este momentul sa te lansezi in afaceri?

Cand este momentul sa te lansezi in afaceri?

 

Care sunt elementele care conduc la succes și cum știm când este momentul să ne lansăm în afaceri?

Multe persoane visează ca într-o bună zi să renunțe la job-ul lor actual, care nu-i mai mulțumește, și să-și pună în practică experiența acumulată, devenind proprii lor stăpâni, fiind singurii care decid cum, când, cu cine și unde.

Dacă nu au făcut acest pas este pentru că încă mai așteaptă o ocazie, un impuls, o oportunitate, o ”viziune” care să le arate că vor avea succes pe acest nou drum.

De ce? De teamă că vor fi în cele 8 din 10 firme care eșuează( așa cum arată statisticile), că vor pierde timp și resurse financiare investite într-o idee fără viitor, de frica pierderii respectului / dezamăgirii celor apropiați…

Pe de o parte teama de esec, iar pe de cealaltă parte posibilitatea de a pune în practica un vis.

 

Înainte de a lua o decizie, este bine de cunoscut care sunt cele 7 elemente de care are nevoie un Startup de succes:

1.Clientii

În mod categoric, trebuie să începeți prin identificarea unui potențial client (nișă, grup țintă) și a unei nevoi sau dorințe nesatisfăcute, pe care piața nu le-a abordat suficient. Ce puteți oferi atât de semnificativ încât cineva vă va plăti pentru asta? În mod ideal, clientul pe care îl identificați va reprezenta o piață care se potrivește nevoilor și abilităților proprii.

Dacă nu aveți resurse financiare semnificative, probabil că o oportunitate de nișă este mult mai probabil să vă aducă succes, deoarece puteți aborda acea nișă fără a vă fi teamă de concurență. Gândiți-vă atât în ceea ce privește satisfacerea unei nevoi, cât și dacă aceasta este piața potrivită la care să vă adresați.

2.Produsul

Produsul pe care îl creați trebuie să răspundă direct nevoilor sau dorințelor nesatisfăcute ale clienților dvs. Rămâneți concentrat asupra rezolvării acestei probleme și nu încărcați soluția cu o mulțime de caracteristici suplimentare sau mesaje confuze care pot dilua valoarea pe care o oferiți.

Pe măsură ce începeți să vă proiectați produsul, fiți precaut și mențineți costurile scăzute .

Nu încercați să abordați o gamă prea largă de produse într-o primă etapă. Este suficient și indicat să proiectați un singur Produs Minim Viabil care să vă aducă notorietate pe piața pe care o abordați, urmând ulterior să adăugați și alte produse în portofoliu.

3.Timing-ul. Momentul

Fiecare piață are un ciclu de viață și fiecare oportunitate are astfel o perioadă limitată de timp înainte de expirarea acesteia. La începutul unei inovații, piețele sunt ușor de accesat, iar o soluție tehnică este principala provocare. Oricine poate rezolva problema, poate găsi ocazie. Dimpotrivă, există și riscul de a fi prea devreme pentru o piață, și să fie necesare investiții semnificative în abordarea și convingerea pieței despre utilitatea acestui produs, investiții financiare pe care un start-up nu și le poate permite.

Startul cel mai prudent este de a urmări tendința din piață și, dacă sesizați un interes în creștere, să abordați cu o strategie de tip ”follower” un set de clienți la care liderul de pe piață va întârzia să ajungă.

4.Concurenta

Pe o piață matură în care există concurenți consacrați, clienții noi vor apela tot la concurenții recunoscuți, devenind nefavorabilă pentru startup-uri. Prin urmare, dacă nevoia este satisfăcută aproape în totalitate, este riscant să ofertați același produs.

Este preferabil să vă concentrați pe oportunități de piață noi: o piață unde a apărut o nevoie de inovare, o nouă dorință care se cere a fi satisfăcută prin soluții creative.

Terenul fertil include piețe noi sau fragmentate, sau piețe vechi pe care se simte o stagnare. Într-o astfel de piață, veți avea oportunitatea de a dezvolta o strategie de poziționare diferențiată.

5.Finantele

Cât de mare este investiția inițială și cât va necesita produsul pentru a se dezvolta? Când și cât urmează să încasați și în ce timp veți amortiza investiția inițială?

Trebuie să analizați riscul finaciar în raport cu beneficiul pe care îl veți obține, înainte de a lansa produsul.

Orice afacere necesită un capital pentru a se lansa, dar obiectivul trebuie să fie să minimizați costurile și riscurile și să fiți cât mai realist în ceea ce privește potențialul de returnare / rambursare a investiției.

6.Administratorul

Sunteți suficient de pregătit pentru a aborda toate intimitățile unei afaceri? Aveți experiență în domeniu, cunoașteți procedurile, tehnicile, instrumentele, colaboratori, posibili clienți / distribuitori / furnizori?Aveți noțiuni de fiscalitate, de management, de marketing?

Dacă răspunsul nu este mulțumitor, nu vă îngrijorați prea mult: există oportunități rapide de a dobândi informațiile necesare unui administrator la început de drum.

 

Vezi: StartUp Choice – Program de coaching pentru tineri antreprenori – Ultima generatie de programe de formare din Bacau

Ceea ce este mai important este să vă evaluați capacitatea proprie de a vă menține energia și în condiții de stres, de a influența și de a convinge pe ceilalți despre viziunea pe care o aveți.

7.Echipa – personalul

Dacă intrați ”în luptă” pe o piață competitivă, cu produse consacrate, cât de sigur sunteți că echipa dvs poate câștiga această bătălie? Presupunând că nu aveți foarte multe resurse financiare pentru început, dar produsul este nou, puteți să vă lansați cu o echipă redusă – costuri minime sau este necesară o investiție amplă în angajarea de personal calificat?

Studiile arată că, în raport cu nevoia de minimizare a costurilor, este preferabil pe cât posibil să nu angajați încă de la început, ci pe măsură ce angajarea de noi persoane devine imperios necesară.

Puteți să vă descurcați singur sau cu o echipă redusă pentru a proiecta produsul, a-l promova, abordarea clienților, aprovizionare, distribuție etc?

Luați în considerare și portofoliul de relații pe care îl aveți și cum poate fi acesta valorificat în scopul firmei.


Cu aceste principii în minte, luați-vă un moment pentru a vă gândi dacă este momentul să vă lansați în afaceri. Puneți pe hîrtie toate gândurile, informațiile pe care le dețineți la fiecare din cele 7 elemente și evaluați oportunitatea de a vă deschide propria afacere.

Scopul este să fiți pregătit și să vă concentrați atenția pe cele mai importante aspecte.

Nu ezitati foarte mult in a lua o decizie.

Cu cât întârziați mai mult decizia, cu atât veți risca să pierdeți ocazii și oportunități cu care nu vă veți mai întâlni.

Designed & Developed by ThemeXpert