+00 40 334 101 191 secretariat@inov-expert.com

7 elemente cheie ale unui Plan de afaceri – definirea unui model de afacere

7 elemente cheie ale unui Plan de afaceri – definirea unui model de afacere

 

Planul dvs. de afaceri reprezintă fundamentul afacerii dvs. Aflați cum să scrieți un plan de afaceri rapid și eficient cu un șablon de plan de afaceri.

Planurile de afaceri vă ajută să vă conduceți afacerea

Un bun plan de afaceri vă ghidează prin fiecare etapă de inițiere și gestionare a afacerii dvs. Veți utiliza planul dvs. de afaceri ca o foaie de parcurs pentru a vă structura, a executa și a vă dezvolta noua afacere. Este o modalitate de a gândi prin elementele cheie ale afacerii dvs.

Planurile de afaceri vă pot ajuta să obțineți finanțare sau să atrageți noi parteneri de afaceri. Planul dvs. de afaceri este instrumentul pe care îl veți folosi pentru a convinge oamenii să lucreze cu dvs. sau să investească în compania dvs.

 

Alegeti un format de plan de afaceri care functioneaza pentru dvs.

Nu există un mod corect sau greșit de a scrie un plan de afaceri. Ceea ce este important este că planul vostru satisface nevoile dvs.

Cele mai multe planuri de afaceri intră într-una din cele două categorii: tradiționale sau sitetice.

Planurile de afaceri tradiționale sunt mai frecvente, utilizează o structură standard și vă încurajează să intrați în detaliu în fiecare secțiune. Ei au tendința de a cere mai multă muncă pentru elaborare și pot fi de foarte lungi, pe zeci de pagini.

Planurile de afaceri sintetice sunt mai puțin frecvente, dar și ele utilizează o structură standard. Ele se concentrează pe rezumarea numai a celor mai importante puncte ale elementelor-cheie ale planului tău. Ele pot fi foarte scurte, chiar pe o singură pagină.

Planul de afaceri tradițional

Când vă scrieți planul de afaceri, nu trebuie să respectați schița exactă a planului de afaceri. În schimb, utilizați secțiunile care sunt importante pentru afacerea dvs. și nevoile dvs. Planurile de afaceri tradiționale utilizează o combinație a acestor nouă secțiuni.

 

Rezumat

Informați-vă pe scurt pe cititorul dvs. despre ce este vorba în firma dvs și de ce va avea succes. Includeți  misiunea firmei, produsul sau serviciul dvs. și informații de bază despre echipa de conducere, angajații și locația companiei. De asemenea, ar trebui să includeți informații financiare și planuri de dezvoltare dacă intenționați să solicitați finanțare.

 

Descrierea Companiei

Descrierea furnizează informații detaliate despre firma dvs., spre ex: nevoile cărora se adresează produsul/ serviciul firmei, consumatorii, clienții sau tipurile de clienți pe care firma intenționează să îi abordeze.

Explicați avantajele competitive care vor conduce la succesul afacerii. Există experți în echipa dvs.? Ați găsit locația perfectă pentru magazinul dvs.? Descrierea companiei dvs. este locul unde vă puteți lăuda cu punctele forte.

 

Analiza pietei

Veți avea nevoie de o bună înțelegere a perspectivelor industriei și a pieței țintă. Cercetarea competitivă vă va arăta ce fac alte companii și care sunt punctele forte ale acestora. În cercetarea de piață, căutați tendințe și teme. Ce fac concurenții de succes? De ce funcționează? Poți să o faci mai bine?

 

Organizarea și managementul

Spuneți cititorului dvs. cum va fi structurată compania dvs. și cine o va conduce.

Descrieți structura juridică a afacerii dvs., ( de tip SRL, SA SRLD ș.a) și care sunt relațiile funcționale între structura de conducere și terți.

Prezentați organigrama firmei și descrieți responsabilitățile echipei. Arătați cum experiența unică a fiecărei persoane va contribui la succesul afacerii dvs. Luați în considerare includerea CV-urilor și a CV-urilor membrilor cheie ai echipei dvs.

 

Descrierea serviciilor / produselor firmei

Descrieți ce vindeți sau ce serviciu oferiți. Explicați modul în care beneficiază clienții dvs. și cum arată ciclul de viață al produsului. Distribuiți-vă planurile de proprietate intelectuală, cum ar fi drepturile de autor sau dosarele de brevete. Dacă faceți cercetare și dezvoltare pentru serviciul sau produsul dvs., explicați-l în detaliu.

 

Marketing si vanzari

Nu există o singură cale de abordare a unei strategii de marketing. Strategia dvs. ar trebui să evolueze și să se adapteze pentru a se potrivi nevoilor dvs. unice.

Scopul dvs. în această secțiune este de a descrie modul în care veți atrage și fideliza clienții. Veți descrie, de asemenea, cum se decurge procesul de vânzare. Veți face referire la această secțiune mai târziu, atunci când faceți proiecții financiare, așa că asigurați-vă că descrieți cu atenție strategiile complete de marketing și vânzări.

 

Cererea de finanțare

Dacă solicitați finanțare, aici vă prezentați cerințele de finanțare. Obiectivul dvs. este de a explica în mod clar pentru ce anume aveți nevoie de finanțare și care este suma de care aveți nevoie. Totodată, veți explica cum veți folosi aceasta sumă.

Specificați dacă aveți nevoie de fonduri pentru achiziționarea de echipamente sau materiale, plata salariilor sau acoperirea facturilor specifice până la majorarea veniturilor. Includeți întotdeauna o descriere a planurilor dvs. financiare strategice viitoare, cum ar fi achitarea datoriei sau vânzarea afacerii dvs.

Specificați dacă dețineți capital propriu și sunteți dispus să invețtiți acest capital, alături de fondurile solicitate de la finanțator.

 

Previziuni financiare

Completați solicitarea de finanțare cu proiecții financiare. Scopul dvs. este de a convinge cititorul că afacerea dvs. este stabilă și va fi un succes financiar.

Dacă afacerea dvs. este deja stabilită, includeți declarațiile de venit, bilanțurile și situațiile fluxurilor de numerar pentru ultimii trei până la cinci ani.

Furnizați o perspectivă financiară prospectivă pentru următorii cinci ani. Includeți veniturile previzionate, bilanțurile, situațiile fluxurilor de capital și bugetele de cheltuieli de capital. Pentru primul an, să fie și mai specific și să utilizați proiecții trimestriale sau chiar lunare. Asigurați-vă că explicați în mod clar proiecțiile dvs. și că le potriviți cu cererile dvs. de finanțare.

Utilizați grafice și diagrame, pentru ca povestea financiară să fie mai ușor de reținut.

 

Anexe

Utilizați anexele pentru a furniza documente justificative sau alte materiale care au fost solicitate în mod special.

 

tag: plan de afacere model, elemente plan de afacere

Designed & Developed by ThemeXpert