+00 40 334 101 191 secretariat@inov-expert.com

5 lucruri pe care trebuie sa le cunosti daca vrei sa vinzi mai mult

5 lucruri pe care trebuie sa le cunosti daca vrei sa vinzi mai mult

 

 

SUCCESUL unui start-up nu înseamnă doar să ai angajații potriviți, atitudinea potrivită, modele și instrumente potrivite, locație, resurse etc. Da, ajută foarte mult, dar nu-ți garantează succesul.

 

SUCCESUL inseamna sa gasesti STRATEGIA potrivita.

Strategia îți va spune cum abordezi piața, clienții, cum te diferențiezi de competitori, cum comunici cu mediul extern, cum produci sau vinzi mai mult.

STRATEGIA se combina cu MARKETINGUL.

MARKETINGUL este cel care conduce o afacere. Iar o STRATEGIE de afaceri extrem de bună, dar fără un MARKETING corespunzător va eșua de cele mai multe ori într-o lume atât de competitivă.

”STRATEGIA inseamna perceptie”

În zilele noastre, când consumatorul are o multitudine de opțiuni și de alegeri, singura modalitate de a stimula alegerea produsului / serviciului tău este să te poziționezi corect în mintea potențialului cumpărător.

”Poziționarea este cea care te diferențiază în mintea potențialului cumpărător.”

 

Ce trebuie sa cunosti pentru a realiza o strategie de pozitionare optima

 

1) Capacitatea mintii este limitata

Trecând peste limitele potențialului nostru – noi folosim 5 – 7% din potențialul creierului, fiecare informație care ajunge la noi este ”clasată”, ”etichetată” și depozitată într-un ”sertar”. Tendința creierului este de a respinge informațiile care nu se încadrează în ”sertarele” existente, care nu corespunde cu ceea ce noi cunoaștem.

Prin urmare, atunci când produsul tău este ”nou” și revoluționar, cel mai bine este sa-i comunici cumpărătorului ceea ce nu este produsul tău, pentru a-l ajuta să încadreze produsul într-un nou sertar.

De ex: “trăsură fără cai”, „benzină fără plumb”, „băuturi răcoritoare fără zahăr”.

Totodată, trebuie sa-l atenționezi pe consumator că este un produs de o noutate importantă, astfel că el va percepe mesajul că trebuie să creeze o nouă etichetă pentru tine și produsul tău, va fi mai atent și va asculta pentru a reține ceea ce i-ai spus.

 

Creează-ți propriul tău loc în mintea consumatorului, utilizând termeni ca ”de ultimă noutate”, ”de ultimă generație”, ”revoluționar”

 

2) Mintea uraste confuzia

Mesajele simple și clare sunt cele mai reușite

Scopul este ca cel căruia îi este adresat produsul tău să înțeleagă și să rețină numele produsului și utilitatea acestuia.

Mesajul tău trebuie adaptat la timpul și omul potrivit. Dacă produci cauciucuri și vei prezenta unui inginer care lucrează în fabrica de mașini, toate utilitățile, parametri de rezistență, parametri de calitate ai produsului tău, atunci vei oferi cât mai multe informații tehnice și el va reține ceea ce-l interesează. Însă dacă vei dori să prezinți același produs unuui service auto, mesajul tău trebuie să fie foarte simplu, redus strict la elementele care prezintă interes pentru interlocutor.

Keep It simple! Altfel vei plictisi consumatorul cu un surplus de informații de care nu are nevoie.

 

3) Mintea este nesigura

Psihologul american  Harold Leavit precizează, că trei sunt elementele esenţiale ce definesc comportamentul uman: stimulul ce reprezintă cauza; nevoia care este dorinţa ce se poate înfăptui; obiectivul care este scopul acestuia

De cele mai multe ori, consumatorul nu știe de ce a preferat un produs în detrimentul celuilalt, de ce a ales o marcă sau alta, alegerea sa bazându-se fie  pe o percepție de încredere care vine din experiențe anterioare fie din percepții date de mediul înconjurător (prieteni, familie, colaboratori etc)

Află care este dorința pe care produsul tău o satisface.

 

4) Perceptiile nu se schimba

Oamenii sunt mai impresionați de produsele pe care le știu (sau le cumpără) deja decât de cele noi. Noi, tindem să alegem lucruri care ne sunt familiare și cu care ne simțim bine. Pentru a schimba o atitudine este necesar să se modifice informația pe care se bazează aceasta. Prin urmare, trebuie schimbate concepțiile unei persoane, prin eliminarea celor vechi și înlocuirea cu altele noi. Cum acest lucru este foarte dificil, este de preferat să creezi percepții noi.

Creează percepții noi pentru produsul tău – stabilește un nou standard

 

5) Mintea isi poate pierde focusul

Cu cât un brand va avea mai multe derivații, cu atât mintea își va pierde capacitatea de focusare. Brandurile specializate se pot concentra asupra unui singur produs, unui singur beneficiu și unui singur mesaj. Acest focus îi îngăduie omului de marketing să includă în mesaj o idee pătrunzătoare, care face ca mesajul să ajungă repede în mintea consumatorului.

 

”Strategiile de succes sunt exprimate în cuvinte simple”

Despre strategie – Cum să cucerești piața și să ocupi un loc în mintea consumatorului” Jack Trout 

 

Continuarea la Start-up Choice – Program de coaching pentru tineri antreprenori

Designed & Developed by ThemeXpert